Mayıs ayının ortalarında ekilmeye başlanan İspir fasulyesi haziran ayının başlarında topraktan çıkmaya başlar ve çapalama işlemi yapılır. Haziran ortalarında ilk suyu verilen fasulye büyüdükçe sarılması için sırıklar çakılır.En az haftada bir defa sulama işlemi yapılır ve eylül ayına kadar bu işlem devam eder. Eylül ayında büyüyen fasulyelerin kabukları kızarmaya ardından da kurumaya başlarlar.Kabuklar tamamen kuruduğu zaman toplamaya hazır hale gelmiş demektir. Öncelikle bütün sırıklar tarladan teker teker çekilir ve üzerinde ki fasulyeler sıyrılır.Daha sonra fasulye otundan ayrılır. Daha sonra kabuğundan ayırma işlemine geçilerek kabuğun içindeki beyaz ispir fasulyeleri çıkartılır.Her bir kabuğun içerisinde ortalama 3-4 fasulye bulunur. Teker teker kabuğundan ayrılan fasulyeler daha sonra rüzgara karşı 1.5 metre yükseklikten dökülerek tozunun ayrılması sağlanır. Bu işleme köylerde ”yele verme” denir. Web sitemizde ispir yöresel ürünleri olarak ispir fasulyesi,süzme bal,çerçe
Yorumlar
Yorum Gönder